Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Oogirritatie

Powered by: KNMP logo
  • Algemeen

    Het oog is een gevoelig orgaan, waardoor gemakkelijk irritaties kunnen optreden.

    Irritaties kunnen ontstaan door prikkelende stoffen die in het oog terechtkomen. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn, zandkorreltjes, rook of dampen van reinigingsmiddelen. Ook tocht of koude lucht en fel (zon)licht kunnen het oog al irriteren. Ten slotte kunnen ook contactlenzen de ogen irriteren.

  • Herkennen

    U voelt dat het oog brandt, schuurt of prikkelt. Soms treedt dit vooral op bij knipperen, anders `zeurt` het gewoon de hele tijd. Het oog kan wat rood zijn, soms ziet u wazig of is er tranenvloed.

  • Zelf doen

    Voorkómen de belangrijkste aanpak, hoewel dat niet altijd mogelijk is. Rook zelf niet en vermijd ruimtes waar veel wordt gerookt. Een zonnebril kan helpen tegen licht en stof en een veiligheidsbril is belangrijk tijdens het klussen bij boren, zagen en hakken.

    Ga zorgvuldig om met contactlenzen: was uw handen bij het inbrengen en verwijderen. Draag geen lenzen als uw ogen geïrriteerd zijn.

    Als uw oog is geïrriteerd, kan spoelen met kraanwater helpen. Als u denkt dat er iets in het oog zit, laat dan een huisgenoot kijken of ga bij de huisarts langs.

    Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
    Laatst bijgewerkt: 29 november 2007.

  • Medicijnen

    Sympathicomimetica voor het oog
    Bij oogirritatie worden middelen die de bloedvaatjes in het oogslijmvlies vernauwen gebruikt. Ze zorgen voor een afname van de zwelling, waardoor de irritatie verdwijnt. Voorbeelden zijn fenylefrine en oxymetazoline.

    Zinksulfaat voor in het oog
    Zinksulfaat zorgt voor het samentrekken van het slijmvlies rond het oog. De zwelling die aanwezig is bij oogirritatie, zal verminderen. Verder heeft zinksulfaat een lichte desinfecterende werking.