Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ontstoken ogen door infectie

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Het oogwit en de binnenkant van de oogleden zijn bekleed met een dun laagje weefsel, het bindvlies. Bij ontstoken ogen is meestal dit bindvlies ontstoken. Meestal is een virus en soms een bacterie de oorzaak. Ook irritatie of allergie kan de ontsteking veroorzaken.

 • Herkennen

  Onstoken ogen voelen branderig en pijnlijk. Het oogwit is rood. Er vormt zich slijm of pus, waardoor de oogleden aan elkaar plakken. Het kan voelen of er zandkorrels in de ogen zitten.

 • Zelf doen
  • Vastgeplakte oogleden kunt u losweken met een watje of gaasje met gewoon kraanwater. Veeg van buiten richting neus.
  • Draag geen contactlenzen tot de oogontsteking is genezen.
  • Gebruik geen make-up.
  • Gebruik bescherming tegen fel las- of zonlicht.

  Als u opeens slecht ziet en knipperen niet helpt of als het oog erg pijnlijk is, moet u contact opnemen met de huisarts.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.

 • Medicijnen

  Fusidinezuur ooggel
  Fusidinezuur belemmert in de bacterie de aanmaak van bacteriële eiwitten. Zonder eiwitten kan de bacterie niet verder groeien. De bacterie sterft af. Na enkele dagen van gebruik van fusidinezuur zal de roodheid, het pijnlijke, branderige gevoel en de slijm of pus afnemen of geheel verdwijnen.

  Chlooramfenicol in het oog
  Chlooramfenicol remt de groei van vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

  Tetracycline in het oog
  Tetracycline dood vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

  Chinolon-antibiotica in het oog
  Chinolon-antibiotica remmen de groei van vele soorten bacteriën. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn ciprofloxacine, norfloxacine en ofloxacine.

  Macrolide-antibiotica in het oog
  Macrolide-antibiotica remmen de groei van vele soorten bacteriën. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie af.

  Macrolide-antibiotica worden vooral gebruikt tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica. Voorbeelden zijn azitromycine en erytromycine.

  Aminoglycoside-antibiotica in het oog
  Aminoglycoside-antibiotica doden vele soorten bacteriën. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn gentamicine, framycetine, neomycine en tobramycine.

  Polymyxine B in het oog
  Polymyxine B doodt een aantal soorten bacteriën. Het maakt de celwand van bacteriën kapot waardoor ze afsterven. Het wordt altijd in combinatie met andere antibiotica voorgeschreven. Voorbeelden zijn polymyxine B in combinatie met trimethoprim, polymyxine B in combinatie met gramicidine en neomycine.

  Antibiotica in combinatie met bijnierschorshormonen
  Als de infectie niet snel genoeg geneest en als u veel last heeft van ontstekingsverschijnselen schrijven artsen soms deze middelen voor. Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei van bacteriën. Bijnierschorshormonen remmen de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk.

  Voorbeelden zijn dexamethason in combinatie met gentamicine, dexamethason in combinatie met tobramycine, dexamethason in combinatie met neomycine, dexamethason in combinatie met chlooramfenicol en polymyxine B, dexamethason in combinatie met framycetine en gramicidine en dexamethason in combinatie met neomycine en polymyxine B.

  Antivirale middelen in oogdruppels
  Antivirale middelen remmen de groei van een aantal virussen. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de groei van het virus. Hierdoor kan het virus zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Na een paar dagen zullen uw klachten afnemen.

  Alleen wanneer zeker is dat de infectie door een virus wordt veroorzaakt, worden deze middelen voorgeschreven. Een voorbeeld is aciclovir.

  Zinksulfaat in oogdruppels
  Zinksulfaat werkt samentrekkend op het oogslijmvlies. Dit verlicht de oogklachten. Zinksulfaat heeft ook een licht ontsmettende werking.