Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Hoogteziekte

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Hoogteziekte kan optreden als u te snel naar een hoogte gaat van meer dan 2500 meter. Hoogteziekte is een signaal van het lichaam: ga niet hoger. Als u dit negeert, kan dit leiden tot ernstige klachten.

  Hoe hoger u in de bergen komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Uw lichaam past zich hierop aan. Vanaf 2500 meter ontstaan er veranderingen in uw lichaam. U ademt dieper en u gaat meer rode bloedcellen aanmaken. Boven ongeveer 3000 meter gaat ook uw hartslag omhoog.

  Niet iedereen heeft er last van. Waarom de een wel hoogteziek wordt en de ander niet, is niet bekend.

 • Herkennen

  U bent kortademig, u heeft hoofdpijn en u bent misselijk. U kunt niet slapen en u heeft geen trek in eten. Als u nog hoger stijgt, wordt u wankel, kunt u moeilijker praten en raakt u verward. Nog later kunt u bewusteloos raken.

 • Zelf doen

  Probeer hoogteziekte te voorkomen:

  • het is nodig te acclimatiseren: verblijf op een hoogte waarbij u niet te veel klachten heeft. Meestal is 2-3 dagen voldoende. Daarna kunt u voorzichtig stijgen. Bij klachten dient u af te dalen.
  • drink zeer veel vocht, dat wil zeggen meer dan 3 liter per dag.
  • vermijd alcohol.

  Als u toch klachten krijgt, moet u direct afdalen.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 15 november 2005. • Medicijnen

  Geneesmiddelen tegen hoogteziekte komen alleen in aanmerking als langzaam acclimatiseren of afdalen bij klachten echt niet mogelijk is. Ze bieden namelijk geen garantie dat u geen last van hoogteziekte krijgt, maar maskeren wel de verschijnselen, zodat u mogelijk grotere risico`s neemt dan verantwoord is.

  Mensen die uit ervaring weten dat ze in de bergen last van hoogteziekte krijgen, kunnen als voorzorg medicijnen gebruiken. Ook ter bestrijding van hoogteziekte kunnen medicijnen gebruikt worden, alhoewel afdalen en acclimatiseren nog altijd de beste oplossing is.

  Acetazolamide
  Acetazolamide heeft effect op de hoeveelheid water en zouten in het lichaam. Door dit effect kan acetazolamide helpen de verschijnselen van hoogteziekte, als hoofdpijn, slechte eetlust, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, vochtophopingen rond de enkels en verminderde aanmaak van urine te verminderen.

  Acetazolamide wordt gebruikt ter bestrijding van hoogteziekte en soms ook om hoogteziekte te voorkomen.

  Nifedipine
  Nifedipine verlaagt de bloeddruk. Het wordt ook gebruikt om vochtophopingen in de longen ten gevolge van hoogteziekte te bestrijden of te voorkomen.

  Dexamethason
  Dexamethason is een bijnierschorshormoon of corticosteroïd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Vanwege dit effect wordt dexamethason gebruikt bij de behandeling van hersenoedeem ten gevolge van hoogteziekte en in sommige gevallen om hersenoedeem te voorkomen.