Visadron

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Visadron

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Visadron
  De werkzame stof in Visadron is fenylefrine.

  Fenylefrine vernauwt de bloedvaatjes in het oogslijmvlies. Hierdoor neemt zwelling van het oogslijmvlies af.

  Artsen schrijven het voor bij zwelling door irritatie van het oog.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Direct na gebruik kunnen uw ogen extra geïrriteerd raken; dit gaat meestal na enkele dagen over.
  • Overgevoeligheid voor fenylefrine of het conserveermiddel. Dit merkt u als de irritatie niet overgaat en het oog rood wordt of blijft. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor fenylefrine of voor het conserveermiddel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

  Zelden

  • Bij gebruik langer dan één week achter elkaar of vaker dan eens per maand: voortdurend geïrriteerde ogen. Dit komt doordat uw oogslijmvlies is aangetast. Uw oogslijmvlies reageert dan niet meer op fenylefrine of andere middelen die het oogslijmvlies laten slinken. Gebruik dit soort middelen daarom niet langer dan één week achtereen! Heeft u na één week nog klachten, raadpleeg dan uw arts.

  Zeer zelden

  • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.
  • Branderig gevoel in de ogen en lichte verwijding van de pupil. Deze bijwerkingen zijn voorbijgaand. Raadpleeg uw arts als ze blijven bestaan.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
  • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel in deze oogdruppels of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
  • Neem plaats op een stoel of een bank.
  • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
  • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
  • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een ‘gootje’ ontstaat.
  • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
  • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
  • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
  • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
  • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
  • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
  • Doe uw oog weer open.
  • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
  • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

  Vindt u het lastig de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

  Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

  Wanneer?
  U mag het middel indruppelen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen. Hierdoor is de kans op vergeten kleiner. Verdeel de dosis zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect. Bij drie keer per dag druppelen is dat om de acht uur.

  Hoe lang?
  Gebruik dit middel zo lang u klachten heeft, meestal zullen de klachten na een paar dagen over zijn. Gebruik het niet langer dan een week achter elkaar. Heeft u na één week nog klachten, raadpleeg dan uw arts.

 • Vergeten

  Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik de vergeten druppel alsnog tenzij het minder dan twee uur duurt voor u de volgende dosis moet druppelen. Sla de vergeten dosis dan over en hervat het normale schema. Het heeft namelijk geen zin een dubbele hoeveelheid te druppelen.

 • Verboden

  autorijden?
  Na het indruppelen is het mogelijk dat u even wat wazig ziet. Dit gaat meestal binnen enkele minuten voorbij. U kunt dan daarna autorijden.

  alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn andere oogdruppels of oogzalven. Het is het beste minstens vijf minuten te wachten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

  Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en vijf minuten later de oogzalf of ooggel.

  Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo wordt voorkomen dat door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uitgetraand' worden.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend. Meld het in elk geval aan uw arts of apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Mogelijk kan uw arts u een ander middel voorschrijven dat u wel veilig kunt gebruiken.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft. Het komt namelijk in de moedermelk terecht en kan bijwerkingen geven aan de baby. Wilt u borstvoeding geven, raadpleeg dan uw arts of apotheker. Mogelijk kan uw arts u een ander middel voorschrijven dat u wel veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Na kortdurend gebruik kunt u in één keer stoppen. U krijgt dan geen ontwenningsverschijnselen.

  Na veelvuldig gebruik of gebruik langer dan één week kan wel gewenning van het oogslijmvlies ontstaan.Uw oog kan dan opnieuw geïrriteerd raken. Begin dan niet opnieuw met fenylefrine, maar raadpleeg uw arts.

 • Handelsinformatie

  Fenylefrine is sinds 1933 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogdruppels onder de merknaam Visadron.

  Fenylefrine is ook verkrijgbaar in oogdruppels met een hogere sterkte. Deze worden gebruikt bij oogoperaties en oogonderzoek in het ziekenhuis Deze tekst gaat alleen over de toepassing in lage sterkte.

Laatst gewijzigd op: 16 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Visadron? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen