Ureum vaselinecrème FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ureum vaselinecrème FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Ureum vaselinecrème FNA is ureum.

  Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt. Schilfers verdwijnen dan sneller.

  Ureum op de huid is te gebruiken bij verschillende huidaandoeningen, zoals droge huid, eczeem en psoriasis. Ureum wordt ook gebruikt bij schimmelnagels.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de voglende.

  Zeer zelden

  • Prikkeling, branderigheid en andere irritatie van de huid, vooral als u het medicijn aanbrengt op het gezicht, in huidplooien of op een beschadigde en ontstoken huid. Dit verdwijnt meestal na enkele minuten. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier te veel last van heeft.
  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  Bij gebruik op de huid (crème of zalf met een sterkte van vijf tot tien procent)

  • Was de huid en droog deze goed af. Breng het medicijn daarna in een dunne laag op de huid aan.
  • Bij ernstige vormen van schilfering het medicijn dik aanbrengen en drie tot vijf minuten laten inwerken. Smeer het vervolgens uit en verwijder het teveel met een tissue.
  • Bewaar dit medicijn zoals aangegeven op het etiket. Als u de zalf in de koelkast moet bewaren, neem hem er dan tijdig uit zodat hij voldoende smeerbaar is.
  • Zorg dat dit medicijn niet in de ogen, komt. Dit kan beschadigingen geven. Als het per ongeluk toch in het oog komt, moet het oog goed spoelen met water om het medicijn het verwijderen. Gebruik het alleen op de oogleden of rond het oog als uw arts u dat heeft geadviseerd.

  Bij gebruik op de nagel (zalf met een sterkte van twintig tot veertig procent)

  • Dek de omliggende huid eventueel af met een beetje vaseline om de gezonde huid tegen irritatie te beschermen.
  • Breng dan de ureumzalf op de nagel aan.
  • Dek de nagel af met een pleister.
  • Verwijder na 24 uur de zalfresten door met warm water de nagel te wassen.
  • Schaaf of vijl de verweekte nageldeeltjes eraf.

  Wanneer?

  Bij gebruik op de huid

  Breng dit medicijn twee tot drie keer per dag aan. Telkens na het baden of douchen opnieuw aanbrengen. Verdeel de behandelingen over de dag, bijvoorbeeld 's ochtends na het wassen, 's middags en 's avonds voor het slapengaan. Wanneer de huid zacht en soepel is geworden, kunt u het minder vaak aanbrengen, bijvoorbeeld één keer per dag.

  Bij gebruik op de nagel
  Het beste kunt u de zalf voor u gaat slapen op de nagel aanbrengen.

  • Dek de omliggende huid eventueel af met een beetje vaseline om de gezonde huid tegen irritatie te beschermen.
  • Smeer de schimmelnagel in met de zalf.
  • Plak de schimmelnagel eventueel af met een pleister of tape.
  • Na 24 uur de zalf met warm water van de nagel wassen. Het oppervlak van de nagel is nu zacht geworden
  • Schaaf of vijl de verweekte nageldeeltjes eraf.

  Hoe lang?

  Bij gebruik op de huid
  Gebruik dit medicijn zolang u last heeft van te droge of schilferende huid.

  Bij gebruik op de nagel
  Gebruik dit medicijn tot u geen aangetaste nagel meer ziet. Dit duurt een tot twee weken. De schimmelinfectie zelf is niet weg en zal opnieuw in de nagel groeien.
  Schimmelnagels zijn zeer hardnekkig en kunnen alleen verdwijnen als u de behandeling combineert met medicijnen om in te nemen. Ook dan duurt het nog meerdere maanden voor de nagel weer gaaf is.

 • Vergeten

  Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette huidmiddel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere huidmiddel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

 • Zwangerschap

  U kunt de crème of zalf veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Ureum wordt bij huidaandoeningen gebruikt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Calmurid crème en als in de apotheek bereide zalven en crèmes met ureum. Het is ook zonder recept verkrijgbaar in diverse andere huidpreparaten. Huidpreparaten met ureum zijn al tientallen jaren op de markt.

  Ureum wordt in een hogere sterkte (twintig tot veertig procent) gebruikt bij schimmelnagels. Dit is op recept verkrijgbaar als in de apotheek bereide zalf.

  Ureum wordt ook gebruikt in combinatie met hydrocortisonacetaat onder de merknaam Calmurid HC in crème en als het merkloze Hydrocortison/Ureum zalf FNA. Dit is op recept verkrijgbaar. Het wordt ook gebruikt in combinatie met triamcinolonacetonide. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Triamcinolon/ureum crème FNA.

  Ureum wordt als oplossing voor op de tong gebruikt bij een haartong, zie de tekst Ureum op de tong. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Ureum oplossing FNA.

  De bovenstaande tekst gaat alleen over de toepassing van ureum, zonder andere medicijnen, op de huid.

Laatst gewijzigd op: 15 maart 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Ureum vaselinecrème FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen