Suprimal

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Suprimal

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Suprimal
  De werkzame stof in Suprimal is meclozine.

  Meclozine vermindert misselijkheid.

  Het is te gebruiken bij misselijkheid en braken en bij reisziekte.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid en een verminderd coördinatie- en reactievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste week van de behandeling als u nog aan het medicijn moet wennen.

  Zeer zelden

  • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houdt ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
  • Droge mond, keel of neus. Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn zoals huiduitslag, galbulten of jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor meclozine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag is onbetrouwbaar als u ook dit medicijn gebruikt. Dit medicijn gaat namelijk ook allergische reacties tegen. Stop daarom met dit medicijn drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?

  • Reisziekte: neem de eerste dosis één tot twee uur voor vertrek met wat voedsel in. Na zes tot acht uur kunt u eventueel weer een dosis nemen.
  • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: 's avonds voor het slapengaan één dosis. Als het de volgende ochtend dan onvoldoende meer helpt, kunt u 's morgens eventueel nog een dosis nemen.
  • Na een operatie of bestraling: bij misselijkheid een dosis nemen. Indien u weet dat u na een bestraling misselijk wordt, kunt u het ook vlak voor een bestraling gebruiken.

  Hoe lang?

  • Reisziekte: gebruik dit medicijn om de zes tot acht uur zolang u verwacht last te hebben.
  • Zwangerschapsbraken: u kunt stoppen met dit medicijn wanneer de klachten verminderen. Over het algemeen is het gebruik gedurende een periode van ongeveer zeven tot tien dagen voldoende. Meestal zijn de klachten daarna grotendeels verdwenen. Als u weer last krijgt van misselijkheid en braken, kunt het medicijn opnieuw kortdurend gebruiken.
  • Na een operatie of bestraling: na een operatie is gebruik gedurende enkele dagen meestal voldoende. Bij bestralingen kunt u het gebruiken zolang u last heeft van misselijkheid.
 • Vergeten

  Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens zes uur later in.

 • Verboden

  autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

  Voor meer algemene informatie kunt het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van het versuffende effect heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

  alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast meclozine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Meclozine is sinds 1953 internationaal op de markt. Het is zonder recept in tabletten verkrijgbaar onder de merknaam Suprimal.

  Meclozine wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Emesafene, in tabletten en zetpillen.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Suprimal? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen