Reisziektetabletten cylizine

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Reisziektetabletten cylizine

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Reisziektetabletten cyclizine is cyclizine.

  Cyclizine vermindert misselijkheid.

  Het is te gebruiken bij misselijkheid en braken en bij reisziekte.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid, een afgenomen coordinatievermogen en een verminderd reactievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het medicijn moet wennen.

  Zeer zelden

  • Maag- en darmklachten, zoals maagpijn of verstopping.
  • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
  • Droge mond, keel of neus. Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond.
  • Rusteloosheid, beven, irritatie, nachtmerries, hallucinaties of slapeloosheid. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.
  • Bloedafwijkingen, leveraandoeningen. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: gevoelige opgezwollen buik, gele verkleuring van het oogwit of van de huid, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cyclizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander middel geschikter voor u.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag is onbetrouwbaar als u ook dit medicijn gebruikt. Het heeft namelijk ook een werking als anti-allergiemedicijn. Stop daarom met dit medicijn minstens drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Tabletten: innemen met een half glas water.
  • Zetpillen: de zetpil in de anus brengen. Het maakt daarbij niet zo veel uit of de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen.

  Wanneer?

  • Reisziekte: neem de eerste dosis één tot twee uur voor vertrek met wat voedsel in. Na vier uur kunt u eventueel weer een dosis nemen. Neem het niet vaker dan drie keer per dag.
  • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: 's avonds één dosis. Als het de volgende ochtend onvoldoende helpt 's ochtends eventueel nog een dosis.
  • Bij ernstige ziekte: bij misselijkheid een dosis nemen.

  Hoe lang?

  • Reisziekte: gebruik dit medicijn om de vier tot zes uur zolang u verwacht last te hebben. Neem het niet vaker dan drie keer per dag.
  • Zwangerschapsbraken: gebruik dit medicijn in eerste instantie zeven tot tien dagen. Meestal zijn de klachten daarna grotendeels verdwenen. Krijgt u weer last van misselijkheid en braken? U kunt dan nogmaals dit medicijn gedurende zeven tot tien dagen gebruiken.
  • Misselijkheid door ernstige ziekte: gebruik dit medicijn zo lang u zich misselijk voelt.
 • Vergeten

  Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens vier uur later in.

 • Verboden

  autorijden?
  Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken?

  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van het versuffende effect heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden zijn de volgende.

  • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast cyclizine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik cyclizine alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent, kunt u namelijk beter een ander medicijn, zoals meclozine gebruiken. Met meclozine is namelijk meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap. Meestal zal uw arts u (tijdelijk) laten overstappen op meclozine. Overleg met uw arts of u beter kunt overstappen op meclozine.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Cyclizine is sinds 1952 internationaal op de markt. Het is zonder recept in tabletten verkrijgbaar als het merkloze Cyclizine en 'Reisziektetabletten cyclizine'. Het is op recept in zetpillen verkrijgbaar als het merkloze Cyclizine zetpil FNA.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Reisziektetabletten cylizine? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen