Nizoral shampoo

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Nizoral shampoo

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Nizoral shampoo
  De werkzame stof in Nizoral shampoo is ketoconazol.

  Ketoconazol is een antischimmelmiddel.

  Artsen schrijven de shampoo voor bij seborroïsch eczeem of berg en bij hoofdroos.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zeer zelden

  • Irritatie van de huid, branderig gevoel, roodheid, droge huid. Meestal trekt dit snel weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
  • Acne, smaakstoornissen, geïrriteerde en tranende ogen.
  • Veranderingen aan uw haar: vet, droog of broos haar, haaruitval en verkleuring van het haar.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts.
   In zeldzame gevallen kunt u last krijgen van zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt daarbij erg benauwd worden. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.
   Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor ketoconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Was eerst uw haar met een normale shampoo en spoel het goed uit. Verdeel daarna 1 tot 2 theelepels ketoconazol shampoo over het natte haar. Masseer dit voorzichtig in. Laat dit 3 tot 5 minuten intrekken en spoel het met warm water uit.

  Wilt u hierna een crèmespoeling gebruiken? Doe die pas in het haar als u de ketoconazolshampoo heeft laten intrekken en uitgespoeld. Een crèmespoeling belemmert namelijk de opname van de werkzame stof in de haren. U mag uw haar drogen met een föhn.

  Wanneer?
  Gebruik deze shampoo minimaal 2 keer per week. Breng hem na elke wasbeurt aan, ook als u uw haar vaker dan twee keer per week wast.

  Hoe lang?
  Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af.

  Bij seborroïsch eczeem duurt de kuur meestal 2 tot 4 weken. Na het verdwijnen van de klachten is het soms nodig om deze shampoo elke week of elke 2 weken te blijven gebruiken.

 • Vergeten

  Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het alsnog, zodra u eraan denkt. Als het al bijna tijd is voor de volgende toepassing, sla het dan over.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Tijdens de zwangerschap kunt u dit medicijn veilig gebruiken als u het als kuur van maximaal enkele weken op uw hoofdhuid gebruikt. Het is dan niet schadelijk voor de zwangerschap en voor de baby.

  Als de hoofdhuid beschadigd is, is er wel een kans dat het medicijn via de huid in uw bloed terechtkomt. Dan is het niet zeker wat de risico’s zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u in dat geval overstappen op een ander medicijn. Overleg hierover met uw arts.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt niet in de moedermelk terecht.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen. Als u stopt voordat de gistcellen volledig zijn verdwenen, kan de infectie makkelijk terugkomen.

  Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Handelsinformatie

  Ketoconazol is sinds 1981 internationaal op de markt.

  Ketoconazol is voor gebruik op de hoofdhuid op recept verkrijgbaar in een shampoo onder de merknaam Nizoral en als het merkloze Ketoconazol shampoo.

  Deze tekst gaat alleen over de shampoo voor op de hoofdhuid.

  Behalve in een shampoo is ketoconazol ook verkrijgbaar in een crème. Zie hiervoor de tekst Ketoconazol crème.

Laatst gewijzigd op: 19 september 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Nizoral shampoo? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen