Neotigason

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Neotigason

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Neotigason
  De werkzame stof in Neotigason is acitretine.

  Acitretine behoort tot de groep geneesmiddelen die retinoïden worden genoemd. Dit zijn stoffen die lijken op vitamine A.

  Artsen schrijven het voor bij psoriasis en droge huid.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn haaruitval, droge lippen en misvormingen bij het ongeboren kind.

  Regelmatig

  • Haaruitval, zodat kale plekken ontstaan. Dit verdwijnt meestal als u stopt met dit middel.
  • Droge lippen, ontsteking van de lippen, soms met kloven. U kunt proberen dit te voorkomen door de lippen regelmatig in te smeren met een vette lippenbalsem.
  • Misvormingen bij het ongeboren kind. U mag dit middel daarom NIET gebruiken tijdens de zwangerschap. Om er zeker van te zijn dat u niet zwanger bent, zal voorafgaand aan het gebruik een zwangerschapstest worden gedaan. Bovendien mag u nog minstens 2 jaar na stoppen van de behandeling niet zwanger worden, omdat acitretine in het lichaam aanwezig blijft. Meer informatie en regels over het gebruik tijdens zwangerschap, kunt u lezen onder het kopje 'Zwangerschap'.

  Soms

  • Slijmvliezen van mond, neus en ogen kunnen droger worden, waardoor u last kunt krijgen van een verstopte neus, bloedneuzen, aften en smaakstoornissen. Meld oogklachten, zoals roodheid, pijn en jeuk, aan uw arts. Mogelijk kan deze oogdruppels voorschrijven die deze klachten verbeteren. Na stoppen met de behandeling verdwijnen deze bijwerkingen.
  • Huiduitslag, jeuk, schilfering van de huid en dunner worden van niet aangedane huid. De meeste van deze bijwerkingen worden minder als uw arts de dosering verlaagt of als u stopt met dit middel.
  • Misselijkheid, braken, hoofdpijn, slaperigheid, zweten en dorst. Deze bijwerkingen gaan vanzelf over. Heeft u hier veel last van raadpleeg dan uw arts.

  Zelden

  • Leveraandoeningen. Uw arts zal tijdens de behandeling uw leverfunctie regelmatig controleren. Een leveraandoening kunt u merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan uw arts.
  • Verhoogd cholesterol- en/of vetgehalte. Zelf merkt u hier niets van, uw arts zal daarom uw cholesterol- en vetgehalte regelmatig bepalen. Als u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren.
  • Wazig zien, en slechter zien in het donker. Rijd geen auto als u hier last van heeft.
  • Overgevoeligheid voor zonlicht, waardoor de kans op huiduitslag groter wordt. Tijdens het gebruik moet u intensieve blootstelling aan UV-licht vermijden, dus geen zon, zonnebank, hoogtezon of solarium.
  • Bij gebruik gedurende een aantal jaren, botafwijkingen, zoals osteoporose (breekbare botten). Uw arts zal aan het begin van de behandeling en elk jaar een röntgenfoto maken om te zien of er botafwijkingen optreden.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  Het beste kunt u vaste innametijdstippen kiezen, om de kans op vergeten zo klein mogelijk te houden. U kunt dit middel het beste tijdens het eten innemen, dan wordt het beter in het lichaam opgenomen.

  Hoe lang?
  Gebruik dit middel zo lang uw arts het voorschrijft. Meestal wordt de behandeling voortgezet totdat alle aangedane plekken zijn verdwenen.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.

 • Verboden

  autorijden?
  Wazig zien en slechter zien in het donker komen zelden voor bij dit middel. Heeft u hier last van, rijd dan geen auto.

  alcohol drinken?
  Gebruik geen alcohol. Zowel alcohol als acitretine hebben een negatieve invloed op de lever. Door de combinatie is de kans op een leveraandoening groter.

  alles eten?
  U mag alles eten.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De tetracycline-antibiotica demeclocycline, doxycycline, minocycline en tetracycline. Door de combinatie met acitretine kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Neem contact op met uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U mag dit medicijn NIET gebruiken tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Van acitretine is aangetoond dat het aangeboren afwijkingen bij het kind veroorzaakt. Bovendien mag u na stoppen met acitretine nog minstens 2 jaar niet zwanger worden. Het blijft na stoppen namelijk nog in het lichaam aanwezig. Bent u een vrouw in de vruchtbare leeftijd? Dan gelden er bepaalde regels, voordat u dit medicijn mag innemen.

  • De arts zal in de 3 dagen voor aanvang van de behandeling een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
  • De arts zal tijdens de behandeling elke maand een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
  • Na het stoppen van de behandeling met acitretine zullen gedurende 2 jaar regelmatig zwangerschapstests worden uitgevoerd. Ongeveer elke 1 tot 3 maanden.
  • De arts zal elke keer een recept schrijven voor maximaal 1 maand. Voor elke maand heeft u een nieuw recept nodig.
  • U moet het recept steeds binnen 7 dagen inleveren in de apotheek. Daarna is het niet geldig meer.
  • U moet twee vormen van een betrouwbare anticonceptie gebruiken tijdens het gebruik van acitretine en tot en met 2 jaar na stoppen van acitretine. Bijvoorbeeld de pil en condooms. Overleg met uw arts over welke anticonceptie goed is voor u.
  • Denkt u dat u toch zwanger bent of bent geworden? Stop dan meteen met het gebruik van acitretine. Neem direct contact op met uw arts.
  • Tijdens het gebruik van acitretine tot en met 2 jaar na stoppen met acitretine, mag u geen bloed doneren.
  • Bent u gestopt met acitretine, maar heeft u nog capsules over? Breng deze dan terug naar de apotheek. Geef uw medicijnen nooit aan iemand anders.
  • U bent verplicht u aan deze regels te houden.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel komt in de moedermelk. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Acitretine is sinds 1989 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Neotigason in capsules.

Laatst gewijzigd op: 02 april 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Neotigason? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen