Care Plus ORS

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Care Plus ORS

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Care Plus ORS
  De werkzame stoffen in Care Plus ORS Tropenzorg zijn glucose en de zouten ‘kaliumchloride`, ‘natriumchloride` en ‘natriumcitraat`. Als dit poeder oplost in de voorgeschreven hoeveelheid water verkrijgt u een ORS-drank.

  ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

  Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree.

 • Bijwerkingen

  De zouten en suikers in ORS zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

  Dit middel kan wel problemen geven bij mensen met een ernstige stoornis van de nierwerking. Raadpleeg uw arts.

  ORS bevat natrium. Mensen met een natriumarm dieet moeten hier rekening mee houden.

  Ook bevat het suikers. Mensen met diabetes moeten hier rekening mee houden.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Het is belangrijk het poeder in voldoende vocht op te lossen. In de bijsluiter staat hoeveel dat is. U kunt beter iets te veel water gebruiken dan te weinig.

  Is er alleen water van slechte of dubieuze kwaliteit? Kook het dan eerst en laat het afkoelen. Gebruik eventueel mineraalwater zonder prik of thee zonder suiker.

  Ook als u minder nodig heeft, moet u toch het hele zakje oplossen in de benodigde hoeveelheid water. Gooi de rest weg of bewaar het in de koelkast. Dit kan maximaal 24 uur.

  Baby's kunt u de oplossing geven met een lepeltje of door hun speen in de oplossing te dopen. Meng het poeder NIET met de flesvoeding.

  Wanneer?
  Neem de oplossing in elk geval direct na elke waterdunne diarree. Als u hier moeite mee heeft, drink de oplossing dan gedurende de hele dag langzaam, met kleine slokjes tegelijk. De opname in het lichaam is dan het best.

  Baby's
  Geef de ORS-oplossing aan baby's voortdurend, maar in elk geval ook vóór de borst- of flesvoeding. Ze zullen er dan voldoende van drinken. Geef daarna wel evenveel voeding als u gewend bent.

  Hoe lang?
  Gebruik de ORS-oplossing zolang de diarree aanhoudt. Diarree gaat meestal binnen drie tot vijf dagen vanzelf over.

  Raapleeg uw arts bij veelvuldige waterdunne diarree:

  • bij kinderen onder de 2 jaar en bij ouderen boven de 70 jaar als de waterdunne diarree langer dan 1 dag aanhoudt;
  • bij kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen tot 70 jaar na 3 dagen.
 • Vergeten

  Ga gewoon door met de ORS in kleine porties in te nemen. Ook als u moet braken, kunt u gewoon doorgaan met de ORS. Juist bij braken heeft u een aanvulling van vocht nodig.

 • Verboden

  autorijden?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alcohol drinken?
  U kunt alcohol drinken in combinatie met dit geneesmiddel. Als u echter veel vocht verliest, is alcohol niet verstandig. U kunt beter veel water of thee drinken.

  alles eten?
  Het poeder mag niet worden gemengd met voedsel of met andere vloeistoffen dan water, maar tussendoor kunt u normaal blijven eten of drinken. U kunt alles eten waar u trek in heeft en wat u kunt verdragen. Als u last heeft van buikkramp kunt u het beste kleine porties eten.

  Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij diarree.

 • Wisselwerking

  U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

 • Zwangerschap

  U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  Ja, in één keer stoppen kan zonder na-effecten.

 • Handelsinformatie

  ORS is de Engels afkorting voor 'oral rehydration solution', ofwel 'een drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen'.

  ORS is verkrijgbaar onder de merknamen Care Plus ORS, Orisel, Orisel Junior, Orale Dehydratie Zouten en nog veel andere merken. Het is zonder recept te verkrijgen in zakjes met poeder dat u in water moet oplossen.

Laatst gewijzigd op: 02 oktober 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Care Plus ORS? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen