Arestal

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Arestal

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Arestal
  De werkzame stof in Arestal is loperamide-oxide.

  Loperamide-oxide remt de bewegingen van de darmen en zorgt voor samentrekking van de anus.

  Het wordt gebruikt bij diarree.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Hoofdpijn en duizeligheid.
  • Misselijkheid, droge mond, winderigheid en buikpijn.
  • Ernstige verstopping, soms te merken aan een opgezwollen buik. Stop dan met het gebruik. Vooral kleine kinderen zijn hier gevoelig voor. Gebruik dit middel daarom niet bij kinderen onder de 3 jaar. Gebruik dit middel ook NIET als u aan een darmaandoening lijdt waarbij de doorgang van de darminhoud belemmerd is (de medische term hiervoor is een ileus of subileus).

  Zeer zelden

  • Sufheid. Kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Gebruik het niet bij kinderen onder de 3 jaar en alleen op voorschrift van uw arts.
  • Braken en maagklachten.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Wanneer u lijdt aan een chronische darmontsteking (colitis ulcerosa), die op dat moment zeer veel klachten geeft, mag u dit medicijn meestal niet gebruiken. Overleg met uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.

  Langdurig gebruik kan schadelijk zijn voor de darmen.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek, op de verpakking of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Bij diarree is sprake van veel verlies van lichaamsvocht en zouten. Vooral kinderen en ouderen hebben kans op uitdroging. Zorg daarom voor voldoende aanvulling van vocht en zouten, bij voorkeur met glucose-zoutoplossing (ORS). Vraag advies in uw apotheek.

  Wanneer?
  U kunt dit middel zowel voor, tijdens als na het eten innemen.

  Hoe lang?

  • Acute diarree: gebruik dit middel slechts enkele dagen, totdat de klachten zijn verdwenen. Stop met het gebruik zodra de ontlasting vaster wordt of zodra u meer dan 12 uur geen ontlasting meer heeft gehad. Als u na twee dagen gebruik geen verbetering bemerkt, kunt u het beste uw arts raadplegen. Neemt u dan wat ontlasting mee voor verder onderzoek. Mogelijk gaat het om een darminfectie die moet worden behandeld.
  • Chronische diarree: volg de adviezen van uw arts op. Het kan zijn dat u na enige tijd met een lagere dosering toe kunt of dat het middel niet meer nodig is.
 • Vergeten

  Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in.

 • Verboden

  autorijden?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alcohol drinken?
  U kunt alcohol drinken in combinatie met dit geneesmiddel. Als u echter veel vocht verliest, is alcohol niet verstandig. U kunt beter veel water of thee drinken.

  alles eten?
  U mag alles eten wat u verdraagt.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreedt, is het volgende.

  • Tipranavir, een middel tegen hiv en aids. Loperamide kan de werkzaamheid van tipranavir verminderen. Overleg met uw arts hierover.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

  Gebruik bij acute diarree liever een glucose-zoutoplossing (ORS). Dit is verkrijgbaar bij de apotheek.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit middel komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht. Baby's zijn erg gevoelig voor de bijwerkingen van dit middel. Meestal zal uw arts u daarom (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

  Gebruik bij acute diarree liever een glucose-zoutoplossing (ORS). Dit is verkrijgbaar bij de apotheek.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Loperamide-oxide is sinds 1996 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Arestal.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Arestal? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen